Chaining anchor: van voorgesprek naar uitvoering

Ankeren kun je heel goed toepassen om een huidige stemming te veranderen naar een positieve stemming. En toch zijn er gevallen dat de gewenste stemming buiten bereik lijkt. Een chaining anchor (of ankerketting) is een methode om een negatieve stemming te vervangen door een positieve stemming wanneer het verschil tussen beide stemmingen te groot aanvoelt.

Hoe pas je een chaining anchor toe?

Een chaining anchor kun je het beste als coach uitvoeren bij iemand anders, of zelf ervaren als coachee. De volgorde van het voorgesprek, het installeren en het afvuren is hierin belangrijk.

In ons voorbeeld van een chaining anchor maken we gebruik van de knokkels op een hand, en 3 tussenliggende stemmingen, om deze techniek uit te voeren:

Een schematisch voorbeeld van een chaining anchor.

Het voorgesprek

In het voorgesprek stel je vast welke stemmingen geankerd worden. Je begint eerst bij de huidige stemming; de coachee weet immers het beste hoe de huidige situatie is. Vervolgens vraag je naar de gewenste stemming, die voor nu nog onhaalbaar lijkt. Daarna bespreek je een tussenliggende stemming (of stemmingen) die nodig zijn om daar te komen.

Volgorde van het voorgesprek van een chaining anchor.

De stemmingen installeren

Vervolgens installeer je alle stemmingen volgens de 4 stappen van ankeren. Anker eerst de positieve stemmingen, dan pas de ongewenste of huidige stemming. Als er meerdere tussenliggende stemmingen zijn, dan begin je bij de stemming die het dichtst bij de huidige stemming is en werk je naar de gewenste stemming toe.

Volgorde installeren van een chaining anchor.

De stemmingen afvuren

Wanneer alle stemmingen geankerd zijn, doorloop je de ankerketting. Begin met het afvuren van de huidige stemming en houd deze vast. Na 10 tot 15 seconden, vuur je ook tussenliggende stemming 1 af. Let goed op wat er bij de ander gebeurt. Dit proces zorgt voor een ‘neurologische kortsluiting’, ofwel verwarring, doordat meerdere stemmingen tegelijkertijd worden opgeroepen.

Wanneer je coachee zover is, laat je vervolgens het anker van de huidige stemming los terwijl je tussenliggende stemming 1 vasthoudt. Vuur, na 10 tot 15 seconden, tussenliggende stemming 2 af. Bij het afvuren pas je in principe bij elke stemming een collapsing anchor toe. Herhaal dit proces totdat je alle stemmingen hebt gehad.

Volgorde afvuren van een chaining anchor.

Test het resultaat

Na een korte break state test je of de chaining anchor is gelukt. Als je de techniek goed hebt uitgevoerd, dan zul je merken dat de negatieve stemming is verdwenen. Sterker nog, het maakt niet eens meer uit waar in de ankerketting je inbreekt; in alle gevallen komt alleen de positieve stemming naar boven.