Submodaliteiten: onze interne bouwstenen
Submodaliteiten zijn de kleinste bouwstenen van onze interne representaties (ofwel: onze gedachten). Wanneer je de submodaliteiten van een interne representatie verandert, zal de betekenis hiervan ook veranderen; met andere woorden, je kunt op deze manier de interne beleving van je herinneringen of gedachten veranderen.
Hoe werken submodaliteiten?
Onze interne beleving van een positieve herinnering is anders dan die van een minder positieve, of zelfs negatieve herinnering. Toch worden ze op dezelfde manier gevormd in onze gedachten. Denk maar eens aan een persoon die je heel graag mag; misschien heb je er een beeld bij, hoor je de stem van de persoon en/of komt er een goed gevoel naar boven. Onze gedachten zijn opgebouwd uit 5 hoofd modaliteiten:
- Visueel (beelden)
- Auditief (geluiden)
- Kinesthetisch (gevoel)
- Olfactoir (geur)
- Gustatoir (smaak)
De verzameling van modaliteiten noemen we in NLP het representatiesysteem, of het VAKOG systeem als afkorting. Modaliteiten zijn eigenlijk hoe we onze gedachten waarnemen; ze zijn hetzelfde als onze zintuigen, maar dan intern toegepast. De specifieke kenmerken van deze modaliteiten, dat zijn de submodaliteiten.
NLP oprichter Richard Bandler ontdekte dat de interne beleving van een herinnering of gedachte niet wordt bepaald door de inhoud van de gedachte, maar door de manier waarop deze is opgeslagen. Dit is ook de kern van NLP; het gaat niet om de inhoud, maar juist om het proces.
Drivers
Drivers zijn de meest impactvolle submodaliteiten; wanneer je een driver verandert, veranderen er meerdere mee. Drivers hebben het grootste effect op het realiseren van veranderingen. Het is goed om te onthouden dat ieder mens uniek is en drivers dus kunnen verschillen per persoon.
In NLP wordt vaak gebruik gemaakt van deze submodaliteiten bij het veranderen van beperkende overtuigingen en ongewenst gedrag. Een specifiek voorbeeld is het veranderen van een interne beleving met mapping across, een techniek waarmee je anders tegen een bepaald gedrag, persoon of een bepaalde situatie wilt aankijken.