Mapping across

Wat is mapping across?

Onze belevingen slaan we op in onze gedachtes. Denk maar eens aan een leuke ervaring, hier heb je vast een beeld, gevoel of geluid bij. Hetzelfde geldt voor een minder leuke ervaring.

Mapping across is een manier om de negatieve beleving van deze ervaring om te zetten naar een positieve beleving. Dit doe je door als het ware de bouwstenen van je beleving (ofwel de submodaliteiten te verwisselen.

Hoe werkt de techniek?

De techniek gaat als volgt:

1. Bepaal eerst wat je coachee graag wilt veranderen. Stel de twee belevingen/stemmingen vast, zowel de ongewenste als de gewenste.

2. Bepaal de submodaliteiten van beide. Hoe het beeld is opgebouwd, in termen van wat je kunt zien (visueel), horen (auditief) en voelen (kinesthetisch)? Noteer de submodaliteiten voor beide belevingen.

3. Bepaal de submodaliteiten die verschillen tussen de belevingen. Bijvoorbeeld: is het beeld scherp in de gewenste situatie maar wazig in de ongewenste? Dan noteer je deze. Zijn ze gelijk, dan sla je deze over.

4. Verander de submodaliteiten van de ongewenste stemming door deze te veranderen met de submodaliteiten die verschillen. Bijvoorbeeld: Is het beeld wazig? Maak het maar scherper…

5Heb je de stappen volledig uitgevoerd? Test het resultaat en vraag je coachee: “Denk maar eens aan wat het probleem was. Hoe is dat NU anders dan voorheen?”

Merk vooral wat voor positieve gevolgen dit heeft. Tijdens de NLP Practitioner & Coach leer je o.a. technieken als deze toepassen om belemmerende overtuigingen en negatieve emoties te veranderen.