Swish pattern: snelle verandering

Swish pattern (of swish patroon) is een NLP techniek waarmee je bepaalde gewoontes kunt aanleren en/of afleren, door heel snel de submodaliteiten van de interne representatie te verwisselen. Het veranderen van de interne beleving heeft namelijk direct invloed op het gedrag; wanneer je anders gaat denken, zul je ook anders gaan doen.

Hoe pas je een swish pattern toe?

De stappen voor een swish pattern zijn als volgt:

1. Vraag informatie op

De eerste stap is het verzamelen van informatie. Vraag eerst naar de ongewenste gewoonte of onhebbelijkheid. Hoe is de huidige situatie en wat wil de ander graag veranderen? In welke situaties heeft de ander er last van? Wat maakt dat het een ongewenste gewoonte is? Vraag daarna naar de gewenste situatie: Wat zou de ander hiervoor graag in de plaats willen?

Vaak zijn gewoontes en onhebbelijkheden dingen die we onbewust doen. Door vragen te stellen maak je de ander al meer bewust van het gedrag en kijken ze er al anders tegen aan.

2. Projecteer de visuele ankers op je hand

Wanneer je voldoende informatie hebt verzameld, maak je gebruik van visuele ankers. Laat de ander zijn/haar interne representaties projecteren op je hand (dit proces is hetzelfde als de 4 stappen van ankeren, alleen zonder fysieke aanraking).

Begin bij de gewenste situatie. Maak het beeld nog levendiger door een aantal submodaliteiten op te vragen. Wat zijn kenmerken van dit beeld? Hoor je bepaalde stemmen of geluiden? Welke gevoelens zijn gekoppeld aan dit beeld? Zorg ervoor dat dit beeld gedissocieerd is; de ander ziet als het ware zichzelf in de situatie. Maak het beeld zo groot en aantrekkelijk mogelijk.

Na een korte break state doe je vervolgens hetzelfde voor de interne representatie van de huidige situatie. Zorg ervoor dat dit beeld geassocieerd is; de ander ziet het beeld vanuit zijn/haar eigen ogen.

3. Verwissel de beelden in een hoog tempo

Wanneer beide beelden afzonderlijk geplaatst zijn, begin je met het beeld van de huidige situatie. Laat de ander dit beeld nogmaals op je hand projecteren. Vervolgens verwissel je dit beeld meerdere keren; eerst naar het beeld van de gewenste situatie, dan weer naar de huidige situatie, dan weer naar de gewenste situatie, enz. Maak bij elke verwisseling een swish geluid (vandaar de naam: swish pattern).

Verwissel de beelden steeds sneller, totdat de ander je niet meer kan volgen — en ga dan nog even door. Uiteindelijk zal de ander, na een korte staat van verwarring, alleen nog maar het beeld van de gewenste situatie zien. Via het onbewuste zijn alle submodaliteiten ineens aangepast. Wanneer je het beeld een aantal keren hebt verwisseld, pas je een break state toe.

Heb je de swish pattern goed uitgevoerd? Denk dan maar eens terug aan de oude gewoonte. Hoe is dat nu anders dan voorheen? Als alle stappen goed zijn uitgevoerd, zul je merken dat de interne beleving compleet verwisseld is met de gewenste situatie. Merk maar wat voor gevolgen dit heeft voor het gedrag!