Neutraliseer stemmingen met een collapsing anchor

Ankeren is niet alleen een handige NLP techniek om een gewenste stemming op te roepen, je kunt er ook negatieve stemmingen mee opruimen. Een collapsing anchor is het installeren van twee ankers, zowel een positieve als een negatieve stemming, en deze tegelijkertijd afvuren; hierdoor wordt de negatieve stemming vervangen door de positieve, gewenste stemming.

Hoe pas je een collapsing anchor toe?

Bepaal eerst welke stemming je graag zou willen veranderen, en wat je daarvoor in de plaats wilt voelen. Je kunt deze techniek ook goed toepassen bij ongewenst gedrag of onhebbelijkheden.

Installeer beide stemmingen

Vervolgens installeer je eerst de positieve stemming met de 4 stappen van ankeren. In het kort zijn de stappen als volgt:

  • Stap 1: Kies een stemming
  • Stap 2: Koppel het gevoel aan een stimulus
  • Stap 3: Pas een break state toe
  • Stap 4: Test het anker

Doe vervolgens hetzelfde voor de huidige of negatieve stemming.

Vuur beide ankers af

Wanneer je dit hebt gedaan, vuur beide ankers tegelijk af en merk wat er gebeurt. Dit zorgt namelijk voor een ‘neurologische kortsluiting’, ofwel verwarring. Wanneer je deze techniek als coach uitvoert, wees zintuiglijk scherpzinnig en let goed op wat er bij je coachee gebeurt. Laat eerst het negatieve anker los, houd het positieve anker nog 10 tot 15 seconden langer vast en laat het dan ook los.

Test het resultaat

Na een korte break state test je of de collapsing anchor is gelukt. Als je de techniek goed hebt uitgevoerd, dan zul je merken dat de negatieve stemming is verdwenen. Sterker nog, het maakt niet eens meer uit welke van de twee ankers je afvuurt; in beide gevallen komt alleen de positieve stemming naar boven. 

Als je merkt dat er een conflict is tussen beide stemmingen en het met deze techniek nog niet helemaal is opgelost, dan is er een NLP techniek om conflicten op te lossen (visual squash).

Goed om te weten: deze techniek is niet geschikt om intense, negatieve emoties te verwerken. Gebruik daarvoor een Time Line Therapy® om negatieve emoties op te ruimen.