NLP Ankeren in 4 simpele stappen

Ankeren in NLP is het installeren van een bepaald gevoel (of een bepaalde stemming) naar aanleiding van een externe prikkel. Dit gebeurt vaak op onbewust niveau; denk maar eens aan een nummer dat je in een goede stemming brengt, of een knuffel van een dierbare waar je blij van wordt. En dit is ook te conditioneren; denk maar eens aan de hond van Pavlov. Nu je dit weet, kun je dit bewust gaan toepassen.

Wat is ankeren in NLP?

Misschien is het je wel eens opgevallen dat sommige voetballers geen wedstrijd spelen zonder hun favoriete sok. En anderen raken altijd de stip op het voetbalveld aan voor het begin van een belangrijke wedstrijd. Bijgeloof of niet, het helpt hun om in een bepaalde stemming te komen om hun beste prestatie te leveren. In NLP noemen we dit fenomeen een anker. De term komt natuurlijk uit de scheepvaart, waar ankers worden gebruikt om schepen vast te leggen.

Ankeren is een NLP techniek waarmee je een bepaalde stemming of emotie kunt vastleggen, zodat je deze later kunt oproepen. Zo heb je direct invloed op je huidige stemming en ben je altijd in staat om een goed gevoel op te roepen wanneer jij dat wilt. Dit kan helpend zijn als je vol zelfvertrouwen een presentatie wilt geven, of als je even tot rust wilt komen voor een belangrijke vergadering.

Hoe pas je een anker toe?

Als NLP techniek bestaat ankeren uit 4 stappen:

Stap 1: Kies een stemming

Bepaal eerst welk gevoel (of welke stemming) je wilt oproepen. Rust, zelfvertrouwen, blijdschap… vul maar in. Denk dan aan een ervaring of situatie wanneer dat gevoel sterk aanwezig was en beleef het opnieuw in je gedachten; zie wat je toen zag, hoor wat toen hoorde en voel wat je toen voelde. Als je deze techniek als coach toepast in een coachingssessie, is het natuurlijk belangrijk dat je allereerst verbinding maakt met de ander via rapport.

Stap 2: Koppel het gevoel aan een stimulus

Misschien merk je dat het gevoel nu al anders is dan net. Wanneer het gevoel op het hoogtepunt staat (dat je het als het ware herbeleeft), zorg je voor een specifieke stimulus. Denk bijvoorbeeld aan het aanraken van een van je knokkels, of het samenbrengen van je duim en je wijsvinger.

Een schematische weergave van de NLP techniek ankeren.

Stap 3: Pas een break state toe

Verander je stemming naar een neutrale staat. Dit kun je doen door even ergens anders op te focussen. Als je deze techniek als coach uitvoert, verander dan even van onderwerp.

Stap 4: Test het anker

Wanneer je dit hebt gedaan, kun je testen of het anker is gelukt. Vuur het anker af door dezelfde fysieke aanraking van net. Merk maar wat er nu van binnen gebeurt en welke positieve gevolgen dit heeft. Als je eenmaal weet hoe dit werkt, dan kun je zelfs meerdere stemmingen tegelijk ankeren (gestapeld anker).

Voel je nog weinig tot geen verschil? Herhaal dan de eerste 3 stappen. Wanneer je merkt dat de stap tussen de huidige stemming en gewenste stemming te groot is, dan is er ook een manier om te ankeren met tussenstappen (chaining anchor).

Het zou kunnen dat je tijdens het oefenen merkt dat je eerder (onbewust) een negatieve stemming hebt geankerd waar je juist vanaf wilt. In dat geval is er een variatie op ankeren om conflicten te neutraliseren (collapsing anchor).