Voorkeursystemen

Zien, horen of voelen?

Meestal hebben mensen ook een voorkeursysteem, met name in de eerste drie zintuigen. In NLP wordt representatiesystemen daarom vaak afgekort tot het VAK/og systeem, waarbij de nadruk ligt op de eerste drie letters (visueel, auditief en kinesthetisch).

Misschien heb je wel eerder gemerkt dat sommige mensen visueel en vaak in beelden denken terwijl anderen juist dicht bij hun gevoel staan.

Visueel ingestelde mensen onthouden en denken vaak in beelden. Ze zijn meestal goed georganiseerde mensen. Als klant zullen ze geïnteresseerd zijn in hoe je product eruit ziet.

Auditief ingestelde mensen praten vaker in zichzelf via interne dialoog. Ze kunnen je woorden gemakkelijk herhalen en houden van muziek en telefoneren. Als klant horen ze graag wat je over je product te zeggen hebt.

Kinesthetisch ingestelde mensen hechten meer waarde aan fysieke aanrakingen en leren door dingen te doen. Als klant zullen ze in je product geïnteresseerd zijn wanneer zij vinden dat het ‘goed aanvoelt’.

Iemands voorkeursysteem kun je op verschillende manieren herkennen. Zo kun je letten op oogpatronen en het gebruik van predicaten. In de NLP Practitioner & Coach leer je o.a. hoe je, met behulp van deze kennis, het rapport met je gesprekspartner kunt vergroten.