Belemmerende overtuigingen

Overtuigingen sturen je gedrag

Overtuigingen zijn steeds opnieuw herhaalde gedachten die je hebt over jezelf, over dingen, situaties of anderen. Deze gedachten zijn vaak bewust maar gebeuren ook onbewust.

Doordat ze steeds worden herhaald (ofwel bevestigd), worden ze als “waarheid” aangenomen en ga je er ook in geloven. Zodra deze overtuigingen zich in dat stadium bevinden, handel je daar ook naar. Dit uit zich weer in je gedrag naar buiten toe. Hierdoor krijg je dus ook de ervaring die bij die overtuiging ‘hoort’.

Wanneer je overtuigingen hebt die helpend zijn, is dat alleen maar mooi.

Wanneer je overtuigingen hebt die niet helpend zijn, zijn ze belemmerend en vaak vervelend. Als je op grond van zulke overtuigingen handelt (iets doet of juist iets niet doet), zul je dus ook de daarbij behorende ervaring krijgen. In die zin is een overtuiging ook een ‘self-fulfilling prophecy’.

Een aantal voorbeelden uit de praktijk:

  • “Daar ben ik niet goed in, ik heb het nog nooit gedaan.”
  • “Ik ben niet goed in leidinggeven.”
  • “Presenteren voor een groep, dat vind ik eng.”
  • “Ik kan niet veranderen, zo ben ik nu eenmaal.”
  • “Ik ben niet goed genoeg.”

Binnen NLP heb je tal van technieken, die je in staat stellen om belemmerende overtuigingen te herkennen én – nog belangrijker – te veranderen. Tijdens de NLP Practitioner & Coach leer je o.a. technieken als mapping across, swish pattern en visual squash die je daarbij helpen.